TZOB Ekim Ayı Raporunu Açıkladı: Limon Markette Üreticiden 11 Kat Fazlaya Satıldı!
1.11.2026 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ekim ayı üretici-market fiyat farkları ile girdi maliyetlerindeki değişimi açıkladı. Ekim ayında üretici ve market arasındaki en yüksek fiyat farkı %999,2 ile limonda gerçekleşirken; üreticide ve markette zam şampiyonu domates, fiyatı en çok düşen ürün ise limon oldu.

TZOB EKİM AYI RAPORUNU AÇIKLADI: ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDA 11 KATLIK FARK!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ekim ayında üretici ile market fiyatları arasındaki uçurumu ve tarladaki girdi maliyetlerinde yaşanan değişimi gözler önüne seren aylık raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yaşandığı ürün %999,2'lik rekor oranla limon oldu. Tarladaki ürün tüketiciye ulaşana kadar tam 11 kat değer kazandı.

TARLA İLE TEZGAH ARASINDAKİ UÇURUM BÜYÜYOR

Ekim raporunda dikkat çeken fiyat farkı sıralamasında limonu şu ürünler takip etti:

  • Limon: Üreticide 3,90 TL iken markette 42,87 TL (11 kat)

  • Kuru İncir: Üreticide 135,00 TL iken markette 585,41 TL (4,3 kat - %333,6 fark)

  • Havuç: Üreticide 12,50 TL iken markette 47,84 TL (3,8 kat - %282,7 fark)

  • Elma: Üreticide 21,66 TL iken markette 72,17 TL (3,3 kat - %233,2 fark)

  • Fındık (İç): Üreticide 350,00 TL iken markette 1.164,77 TL (3,3 kat - %232,8 fark)

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES, EN ÇOK DÜŞEN LİMON

Ekim ayında incelemeye alınan 36 market ürününün 25’inde fiyat artışı, 11’inde ise düşüş görüldü. Hem üreticide hem de tezgahta en çok zamlanan ürün domates olurken; en sert fiyat düşüşü limonda yaşandı.

  • Market Fiyat Değişimleri: Fiyatı en çok artan ürün %62,9 ile domates oldu. Domatesi sivri biber (%35,2), mısırözü yağı (%34,1) ve salatalık (%32) izledi. En çok ucuzlayan ürün ise %16,5 ile limon oldu.

  • Üretici Fiyat Değişimleri: Üreticide en çok fiyat artışı %76,1 ile domateste kaydedildi. Onu salatalık (%60,5) ve yeşil soğan (%33,8) takip etti. Üreticide en çok ucuzlayan ürün ise %44,3 ile limon oldu.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

  • Domates, Biber ve Salatalık: Tarla üretiminin sona ermesi ve sera sezonuna geçiş süreci nedeniyle arz daraldı, fiyatlar tırmandı.

  • Limon ve Zeytinyağı: Limonda erkenci çeşitlerin hasadının sürmesi; zeytinde ise yeni sezon rekoltesinin yüksek olması ve stok arzı nedeniyle üretici fiyatları geriledi.

  • Patates, Fındık ve Antep Fıstığı: Patateste depolama dönemi ve depo fazlası ürün satışı, fındıkta fiyat baskılaması, Antep fıstığında ise hasat sonu piyasaya sürülen ürün artışı fiyatları aşağı çekti.

GİRDİ MALİYETLERİNDE YILLIK ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Ziraat Odaları verilerine göre tarladaki üretim maliyetleri de yükselmeye devam ediyor.

Ekim ayında aylık bazda ÜRE gübresi %3, DAP gübresi %2,5, süt yemi %6,6 ve besi yemi %6,5 oranında zamlandı. Son bir yıllık süreç incelendiğinde ise Amonyum Nitrat gübresi %67,7, Amonyum Sülfat gübresi %56,7, Süt yemi %38,9 ve Besi yemi %38,6 oranında artış göstererek çiftçinin belini bükmeye devam etti.

G nderen: haber
422 defa okundu 
 


Ekonomi
Yerli Ve Milli Hızlı Tren Raylara İndi: Bakan Uraloğlu Saatte 250 Km Hızı Test Etti!
TZOB Ekim Ayı Raporunu Açıkladı: Limon Markette Üreticiden 11 Kat Fazlaya Satıldı!
Bakan Ersoy Açıkladı: Tüm Olumsuzluklara Rağmen Turizm Gelirinde Tarihi Rekor!
Kasım İndirimleri Öncesi E-Ticaret Dünyasından Dev Uyarı: Fiyat Şeffaflığı Öne Çıkıyor!
Eskişehir’in Meyveleri Mahmudiye’den Dünyaya Açılıyor

Güncel
Kurşunlu Külliyesi Krizinde Yeni Gelişme: Tahliye 15 Kasım’a Neden Ertelendi?
71 Evler’de Park Vardı, Şimdi Yılanlar Geziyor: Odunpazarı’nda Mahallelinin Yeşil Alan Çilesi!
Büyükşehir Belediyesi Güvenlik Personelinden İdareye ’Görev Yeri Değişikliği’ Tepkisi!
Kurşunlu Külliyesi’nde Tahliye Sürecine Yargı Arası: Gözler Mahkeme Kararında!
Albayrak’tan Kurt’a Kurşunlu Külliyesi Tepkisi: "Kendi Uygulamalarınızın Hesabını Verin!"

 

 
Sağlık
Her Tiroit Nodülü Kanser Mi? Acıbadem’den Tiroit Nodülleri Hakkında 10 Önemli Nokta
Atasoy Uyardı: Yalnızlık Suç Faaliyetlerini Tetikleyen Risk Faktörü!
Bilimsel Araştırmalar Doğruladı: Sigara Ve Tütün Ürünleri Meme Kanseri Riskini Artırıyor!
Yeme İsteğinin Arkasında Duygular Olabilir: Fiziksel Açlık Mı, Duygusal Açlık Mı?
Eskişehir’de Kasım Ayı Mesai Dışı Poliklinik Listesi Açıkladı


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 15.959.537 - Hit: 16.618.066
eskisehirburada.com yesidir