Dünya Artrit Günü Uyarısı: Dünyada 528 Milyon Kişi Osteoartritle Yaşıyor
14.10.2026 

Dünya genelinde 528 milyon kişi osteoartrit, 18 milyon kişi ise romatoid artrit ile mücadele ediyor. 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Vugar Abilhasanov, "nasıl olsa geçer" denilerek ihmal edilen eklem ağrıları, şişlik ve sertlik durumlarında vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.

“NASIL OLSA GEÇER” DEMEYİN: EKLEM AĞRISININ ALTINDA ARTRİT OLABİLİR

Eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığına yol açabilen artrit hastalıkları, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Küresel verilere göre 528 milyon kişi osteoartritle, 18 milyon kişi ise romatoid artrit rahatsızlığıyla yaşıyor. En yaygın türlerden olan osteoartrit; diz, kalça, el ve omurga eklemlerini hedef alırken; romatoid artrit el, el bileği ve ayaklardaki küçük eklemlerde belirginleşiyor.

12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Erdem Hastanesi Çakmak Şubesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Vugar Abilhasanov, eklem ağrılarının yalnızca yaşlılık veya yorgunluk sonucu görülmemesi gerektiğine dikkat çekti.

"Şiddetli Ağrı Ve Kızarıklık Varsa Hızlıca Hekime Başvurulmalı"

Açıklanamayan eklem ağrısı, şişlik veya sertliğin birkaç gün içinde geçmemesi durumunda tıbbi değerlendirmenin şart olduğunu belirten Op. Dr. Vugar Abilhasanov, şu uyarılarda bulundu:

"Özellikle ağrı tekrarlıyorsa, eklemde şişlik veya sertlik eşlik ediyorsa ve hareket kabiliyetinde belirgin bir azalma varsa altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Aniden başlayan şiddetli ağrı ve şişlik, eklemin kızarık veya sıcak olması ya da eklem şikâyetine ateş ve genel hastalık hissinin eşlik etmesi daha hızlı bir değerlendirme gerektirir. 'Nasıl olsa geçer' düşüncesiyle süreci ertelememek, doğru tedavi yaklaşımı açısından kritik önem taşır."

Hareketsizlik Eklem Çevresindeki Kasları Zayıflatıyor

Eklem ağrısı yaşayan hastaların tamamen hareketsiz kalmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu aktaran Abilhasanov, uzun süreli hareketsizliğin eklem çevresindeki kasların güç kaybetmesine yol açacağını ifade etti.

Kişinin fiziksel kapasitesine uygun düzenli yürüyüşler, eklemleri zorlamayan hafif egzersizler ve gerektiğinde fizyoterapi desteğinin hareket kabiliyetini koruduğunu hatırlatan uzman isim; egzersiz programlarının mutlaka kişiye özel planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

G nderen: haber
382 defa okundu 
 


Ekonomi
TZOB Eylül Raporunu Açıkladı: Limonda Üretici İle Market Arasında 7,3 Kat Fiyat Farkı
OEPSAŞ’tan Elektrik Borçları İçin Faizsiz Yapılandırma Müjdesi: Son Tarih 31 Aralık
Isınma Faturalarını 4’te 1’e İndiren Formül: Havadan Suya Isı Pompaları
SGK’dan Uygun Fiyatlı Gayrimenkul Satışı: 310 Bin TL’den Başlayan Fiyatlarla Konut ve Arsa
TÜRKŞEKER Şeker Pancarı Alım Fiyatını Açıkladı: Ton Başına 3 Bin 720 TL

Güncel
Muhtardan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı’na İstifa Çağrısı
Eskişehir’de Şebeke Yenileme Mesaisi: 13 Ekim Salı Günü 7 İlçede Elektrik Kesintisi Yaşanacak
Eskişehir’de Kartlı Su Sayaç Çilesi İsyan Ettirdi: Vatandaş Mağdur, ESKİ Sessiz!
AHPADİ Başkanı Ektaş: "Piyasa Fiyatına Satıp Zarar Etmek Nasıl Oluyor?"
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde Soruşturma Şoku

 

 
Sağlık
Raporlu İlaç Kullananlar İçin Yeni Dönem: 2026 Sonu Gelmeden Reçetesiz İlaç Devri Başlıyor
Yağlı Karaciğere Bağlı Siroz Artışta: Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz’dan Hayati Uyarılar
Yapay Zekâ Gençlerin Ruh Sağlığını Ve İntihar Riskini Tehdit Ediyor
Dünya Artrit Günü Uyarısı: Dünyada 528 Milyon Kişi Osteoartritle Yaşıyor
Uzmanından Önemli Uyarı: Ergenlik Döneminde En Sık Görülen 4 Besin Eksikliği


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 15.860.697 - Hit: 16.516.838
eskisehirburada.com yesidir