Eskişehir Halk Sağlığı Başkanlığı’ndan Otizm Farkındalığına Akademik Destek
3.04.2026 

Otizmli Ailelere Çok Yönlü Eğitim: Sağlık, Beslenme ve Sosyal Haklar Masada

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, Eskişehir Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından Ahmet Yesevi İşitme Engelliler Okulu'nda ailelere yönelik kapsamlı bir eğitim programı düzenlendi. "Otizm Özelinde Aile" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte; çocuk ve ergen sağlığından beslenmeye, sosyal haklardan sağlık hizmetlerine erişime kadar pek çok kritik başlık uzman isimler tarafından detaylandırıldı.

Otizm: Hastalık Değil, Nörogelişimsel Bir Farklılık

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizm spektrum bozukluğu (OSB) hakkındaki toplumsal ön yargıları kırmak ve erken tanının hayati önemini vurgulamak için bu yıl da Eskişehir’de yankı buldu. Ahmet Yesevi İşitme Engelliler Okulu Konferans Salonu’nda bir araya gelen ailelere, otizmin bir engel değil; sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerini etkileyen doğal bir "nörolojik çeşitlilik" olduğu mesajı verildi. Programın ana hedefi, sadece farkındalık yaratmak değil, aynı zamanda ailelerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara bilimsel çözümler sunmak olarak belirlendi.

Uzmanlardan Üç Temel Sütun: Sağlık, Hizmet ve Beslenme

Etkinlik kapsamında üç farklı disiplinden gelen uzmanlar, ailelerin yol haritasını netleştirecek sunumlar gerçekleştirdi:

  • Otizm ve Psikolojik Süreçler: Çocuk ve Ergen Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Bandırma, "Otizm ve Aile" başlıklı konuşmasında, tanı sonrası ailelerin geçirdiği psikolojik evreleri ve çocukla kurulacak sağlıklı iletişimin püf noktalarını aktardı.

  • Sağlık Hizmetlerine Erişim: Uzm. Sosyal Çalışmacı Afife Erkan Sofuoğlu, devletin sunduğu sağlık hizmetleri ve sosyal haklar konusundaki bürokratik süreçleri aydınlatarak ailelerin bu haklara en hızlı nasıl ulaşabileceğini anlattı.

  • Beslenmenin Gücü: Uzm. Diyetisyen Özlem Cingi ise "Otizm ve Beslenme" sunumuyla, otizmli bireylerde sık görülen sindirim hassasiyetlerine ve seçici beslenme alışkanlıklarına yönelik pratik önerilerde bulundu.

Kapsayıcı Bir Eskişehir İçin El Ele

Program sonunda, otizmli bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımının ancak "kabul ve kapsayıcılık" ile mümkün olacağı vurgulandı. Eskişehir Halk Sağlığı Başkanlığı’nın organizasyonuyla düzenlenen bu eğitim, ailelerin sadece yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlamakla kalmadı, aynı zamanda çocuklarının potansiyellerini en üst seviyeye çıkarabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi donanımını da sağladı.

G nderen: haber
2451 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir Sanayisine Yeşil Güç: BEBKA’dan 510 Milyon TL’lik Dev Destek!
İkinci El Teknolojide "Kayıp-Kaçak" Devri Bitiyor: Bakanlıktan Sıkı Denetim Hamlesi!
Okyanusta Türk İmzası: Çağrı Bey Somali’de Tarih Yazmaya Gidiyor!
KOSGEB Başkanı Eskişehir’de: Sanayide Yeni Destek Dönemi Başlıyor!
ROKETSAN’da Tarihi Gün: 3 Milyar Dolarlık Yatırım ve Milli Füze Taarruzu!

Güncel
ESKİ’nin Enerji "Zaferi" mi, Vatandaşın "Fatura" Esareti mi?
Ada Yok, Parsel Yok Ama Satış Yetkisi Var! Çifteler Belediyesi’nde Hukuksuzluk İddiası!
Yıkım Skandalında Yeni Perde: Konuşan Esnafın Önü Kapatıldı, Duvarı Yıkıldı!
Altyapı "Yine" Sızdırdı: Çamlıca-Batıkent Arasında Ulaşım Suya Düştü!
Ayşe Ünlüce’ye Ulaşılamıyor: Eskişehirliler Kaldırım İşgalini Şikayet Edecek Muhatap Arıyor!

 

 
Sağlık
Çocukluk Çağı Lösemisinde %90 Başarı: Erken Tanı Hayat Kurtarıyor!
Özel Bireylere "Özel" Gülüşler: Diş Tedavisinde Genel Anestezi Konforu!
Kalp Hastalıklarında Erken Tanı Dönemi: Eskişehirli Aile Hekimleri Eğitimde!
Halk Sağlığı ve Akademi El Ele: Eskişehir’de Riskli Gebelik Yönetimi Masaya Yatırıldı!
Bu hastalıkta gülmek, hapşırmak hatta yürümek bile işkence!


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 14.831.746 - Hit: 15.407.164
eskisehirburada.com yesidir