Eskişehir’de "TKİ-Hümas" Projesiyle Toprağa Can Geldi
9.07.2025 

Organik Tarımda Verimlilik Artışı Gözlemlendi!

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) iş birliğinde yürütülen "TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Eskişehir'de önemli bir adım atıldı. Şehirde düzenlenen bilgilendirme toplantıları ve saha uygulamaları ile hümik asidin toprak sağlığına ve verimliliğe olan olumlu etkileri gözlemlendi.

Sazova Kampüsü Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya Bakanlık Proje Koordinatörü Murat Mengüloğlu, TKİ Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt'un yanı sıra İl Müdür Yardımcısı Dr. Uğur Sağlam, şube müdürleri, proje koordinatörü ziraat mühendisleri, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantıda, çiftçilere ve teknik personele hümik asit uygulamalarının faydaları detaylı bir şekilde aktarıldı.

Sahada Gözle Görülen Başarı: Domates ve Biber Tarlalarında "Canlanma"

Bilgilendirme toplantısının ardından, Bakanlık tarafından temin edilen 600 litre TKİ-Hümas sıvı hümik asit ile Eskişehir Tepebaşı ilçesinde faaliyet gösteren 3 sebze üreticisinin yaklaşık 80 dekarlık alanında demonstrasyon uygulamaları yapıldı. Dikim öncesinde dekara 6 litre dozajla gerçekleştirilen uygulama alanlarında teknik personel eşliğinde yapılan yerinde gözlemlerde, hümik asit uygulanan domates ve biber tarlalarında daha sağlıklı bitki gelişimi, erken çiçeklenme ve artan meyve tutumu gibi belirgin olumlu etkiler tespit edildi. Uygulama yapılmayan kontrol alanlarıyla karşılaştırıldığında, farkın belirgin olduğu ve TKİ-Hümas uygulama alanlarında toprağa adeta can geldiği gözlemlendi.

Proje kapsamında ayrıca Han ilçesinde bir buğday üreticisinin tarlasında kardeşlenme döneminde uygulama yapılarak toplamda 100 dekarlık alanda sebze ve hububat alanında demonstrasyon kuruldu.

TKİ-Hümas Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Projede kullanılan TKİ-Hümas sıvı hümik asit, kömür sahalarından elde edilen leonarditin işlenmesiyle üretilen doğal bir organik düzenleyicidir. Hümik asit, tarımda birçok fayda sağlıyor:

  • Toprağın su tutma kapasitesini artırıyor.

  • Kök gelişimini teşvik ediyor.

  • Toprak pH'ını dengeliyor.

  • Toksinleri bağlıyor.

  • Bitkilerin besin alımını kolaylaştırıyor.

  • Pestisit ve gübre etkinliğini artırarak kimyasal girdilere olan bağımlılığı azaltıyor.

  • Yeraltı sularını koruyor.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen izleme ve değerlendirme çalışmaları sonucunda, özellikle sebze üretim alanlarında hümik asit uygulamasının toprak sağlığı ve verimlilik açısından önemli faydalar sağladığı ortaya kondu. Bu gelişmeler, çiftçilerin bilinç düzeyini artırırken, çevre dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının sahada yaygınlaştırılmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Çiftçilerden Tam Not!

Uygulamadan faydalanan çiftçiler de memnuniyetlerini dile getirdi. Biber tarlasında TKİ-Hümas uygulaması yapan Ziraat Mühendisi Burak Baş, "Hümik asit kullandığımız alanda belirgin bir boy farkı var. Vejetatif gelişim gayet iyi. Su kullanımı ve gübre kullanım miktarımız ciddi miktarda azaldı. Bunlara rağmen ürün verimimiz daha da üstüne çıktı. Gelişim olarak yaklaşık 15-20 günlük fark var ve hasata da erken zamanda geliyor. Bitki yapısı ve gelişimi belirgin bir şekilde daha iyi. Hümik asit kullandığımız alanla daha kaliteli ve daha verimli ürün elde ettik. Bitki yüksek sıcaklığa daha dayanıklı hale geldi. Yani daha az masrafla daha kaliteli ürün aldık" dedi. Baş, bu projeyi hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür etti.

Domates tarlasında uygulama gerçekleştiren çiftçi İsmail Badak ise, "İki şahit tarlada deneme yaptık. Bunu kullandığımız tarlada taban gübresi kullanmadık. Diğer tarlada normal kimyasal gübre kullandık. Leonardit kullandığımız tarlanın kök gelişimi daha erken oldu, daha erken filizlendi, çiçeklenmesi, döl tutumu daha erken oldu. Diğer şahitli tarlaya göre 20 günlük bir gelişim farkının olduğunu gözlemledik" ifadelerini kullandı ve diğer çiftçi arkadaşlarına da kullanmalarını tavsiye etti.

G nderen: journal
1273 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir’de “Kalıntısız Üretim”e Büyük Destek
ATAP A.Ş.’den Firmalarla İstişare Toplantısı
Eskişehir’de "TKİ-Hümas" Projesiyle Toprağa Can Geldi
ETO Üyelerine TOBB Nefes Kredisi Müjdesi: 2.5 Milyon TL’ye Varan Faizli Destek!
Faizsiz Kredi Fırsatları Temmuz 2025: İşte Banka Banka Detaylar!

Güncel
ESBAV Vakfı’na Kayyum Atamasıyla Kamunun Mülkiyete Giden Yolun Hikayesi Deşifre Oldu!
YUDER ve İHH Heyetinden İl Müftüsü Muharrem Gül’e Ziyaret
Odunpazarı Belediyesi’den Kreşlerden Sonra Yaşlı Bakım Evine de Zam
Yılların ihmalleri gideriliyor: Ertuğrulgazi Mahallesi’nde Yağmur Suyu Hattı Tamamlandı
Eskişehir’in Göztepe Mahallesi’nde Sinek Kabusu: "Geceleri Zemini Sarıyorlar!"

 

 
Sağlık
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 13.380.921 - Hit: 13.849.282
eskisehirburada.com yesidir