Otoimmün hastalıklar hayat kalitesini etkiliyor!
2.04.2025 

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırmasıyla ortaya çıktığını belirten uzmanlar, durumun hayati tehlikeye bile neden olabileceğini söylüyor.

Otoimmün hastalıkların kesin nedeni bilinmediği için kesin bir tedavisi de olmadığını aktaran Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Tedavi yöntemi olarak immün sistemi baskılayan ilaçlar kullanılır. Bu şekilde bağışıklık sisteminin sağlıklı hücre veya organlara saldırması önlenebilir.” dedi. Atamer ayrıca, bu durumun enfeksiyonlara karşı direnci azaltabileceğinden ilaçların düzenli doktor kontrolünde kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, otoimmün hastalıklarda kullanılan tedavi yöntemleri ve bu yöntemlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Otoimmün hastalıklar hayati tehlike oluşturabilirler

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin görevinin vücudu hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Otoimmün hastalıklar bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara saldırması sonucu ortaya çıkar. Otoimmün hastalıklar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilirler ve hayati tehlike oluşturabilirler.” dedi.

Normal bağışıklık sisteminin yalnızca vücuda zararlı olabilecek virüsler, bakteriler veya mantar gibi patojenlere etki ettiğini dile getiren Atamer, “Her vücut hücresi, hücre zarında vücuda ait olarak belirlediği bir moleküler tanıda bulunur. Bağışıklık sistemi yabancı hücre ayrımı yapamadığında vücudun kendi doğal hücrelerine saldırır ve otoimmün hastalık dediğimiz durum ortaya çıkar. Tanımlanan seksenden fazla otoimmün hastalık bulunur.” şeklinde konuştu. 

Otoimmün hastalıkların kesin nedeni bilinmediği için kesin tedavisi yok

Tedavi yöntemi olarak immün sistemi baskılayan ilaçlar kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bu şekilde bağışıklık sisteminin sağlıklı hücre veya organlara saldırması önlenebilir. Fakat bağışıklık sisteminin baskılanması enfeksiyonlara karşı direnci azalır.” dedi.

Direncin azalmasıyla fırsatçı enfeksiyonların harekete geçebileceğini ifade eden Atamer, “Bu nedenle bu tür hastalıkların tedavisine başlanmadan önce detaylı tetkikler yapılarak vücudun enfeksiyonlara karşı dirençli olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Eğer yeteri kadar dirençli değilse uygun noktaya gelindikten sonra ilaç kullanımına başlanmalı. Bu ilaçlar hastalığı yok etmezler, hastalığa neden olayları baskılarlar. Bu nedenle tedavileri uzun sürer. Otoimmün hastalıkların kesin nedeni bilinmediği için kesin tedavisi yoktur.” açıklamasını yaptı.

Tedavilerin hastalığı baskıladığı için kişinin yaşam kalitesini arttırarak şikayetlerini azalttığını ve hastanın kendini daha iyi hissetmeye başlayacağını da sözlerine ekleyen Atamer, ilaçların sürekli hekim kontrolünde kullanılması gerektiği konusunda uyardı.

Gen tedavisi otoimmün hastalıklara ümit olabilir!

Otoimmün hastalıkların tedavilerinin bir takım yan etkileri olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Nadir de olsa kanser vakalarında artış, enfeksiyonlara karşı eğilim görülebiliyor. Bu nedenle kesin bir tedavi de olmadığı için alternatif tıp kullanabiliyor.” dedi.

Gelecekte gen tedavisi yöntemlerinde gelişmeler beklendiğine işaret eden Atamer, “Yeni bir tedavi yöntemi olarak gen tedavisinden bahsedebiliriz. İlerleyen yıllarda otoimmün hastalıklara neden olan etken tam olarak bulunursa hastalıkların kesin tedavi yöntemi de bulunabilir.” diyerek sözlerini tamamladı. 

G nderen: journal
1439 defa okundu 
 


Ekonomi
BAYRAMDA KENT İÇİ RAYLI SİSTEM VE TRENLERLE 2,8 MİLYON YOLCU TAŞINDI
Bakan, 2025 aile yılı kapsamında orman köylerinde ikamet eden ailelere yönelik müjdeleri açıkladı
İzmir Tanıtım Ajansları ile Markanızı Yükseltin
DSİ’DEN YAPAY ZEKA DESTEKLİ SULAMA OTOMASYONU HAMLESİ
Bursa, Eskişehir ve Bilecik’te Kadın İstihdamına Yönelik Backend Developer Eğitimi Başvuruları Başladı

Güncel
CADDE VE SOKAKLARDAN ZİYADE, AJANDALARI İYİ OKUMAK LAZIM!
SANATÇININ SAĞCISI, SOLCUSU OLUR MU? OLMALI MI?
Vali Aksoy’dan Polis ve Jandarma Uygulama Noktalarına Bayram Ziyareti
Ramazan bayramımız mübarek olsun
Erbaş’tan bayramda buluşma çağrısı

 

 
Sağlık
8 SORUDA DİYABET TESTİ!
Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!
Diş eti çekilmesi sorunu diş kaybı ile sonuçlanabilir!
C vitaminin 5 faydası
OMURGANIZI YAŞA BAĞLI HASARLARDAN KORUMANIN YOLLARI!


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer,Granit,Mozaik Mezar ve Aile Duvarı Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 13.068.991 - Hit: 13.526.835
eskisehirburada.com yesidir